Selecteer een pagina

Actief zijn op social media kan intimiderend zijn. Vooral als je als ondernemer niet weet hoe social media precies in te zetten en wat te verwachten van het resultaat. Nu komt daar nòg wat bij kijken namelijk dat verschillende social media verschillende typen gebruikers hebben. Met de volgende 3 vragen bepaal jij de juiste mix van social media om omzet te genereren:

1. Wat is je verdienmodel?

Dit weet jij als beste. Maar goed we gaan het toch bespreken. Wat doe jij om geld te verdienen? Heb jij daarvoor consumenten nodig of bedrijven. Of misschien zelfs allebei. Naast deze definiëring is het van belang om stil te staan bij de branche waar jij actief in bent. Je zult begrijpen dat retail een ander aanpak en invulling nodig heeft dan bijvoorbeeld financiële dienstverlen

2. WIe heb jij nodig voor je omzet?

Geld moet rollen, het liefst richting jou. Alleen is het noodzakelijk om precies op te schrijven aan wie je gaat verdienen. Dus beschrijf wie jouw ideale klant is. Mannen of vrouwen of allebei. Hoe oud zijn ze? Wat zijn hun persoonlijke eigenschappen, voorkeuren, hobby’s. Hebben zij kinderen? Wat doen zij voor studie of werk en hoeveel verdienen zij? Hoe ziet hun dagindeling eruit.

Je begrijpt dat je heel gedetailleerd moet zijn hierin.

Mijn advies is om samen met een aantal mensen zogenaamde “ideale klanten: te beschrijven. Want jij hebt een andere kijk op die ideale klant dan bijvoorbeeld je salesmedewerker of je boekhouder. Zodra je de ideale klant(en) hebt en zodra iedereen binnen jouw bedrijf tevreden is ga je verder met vraag 3. 

3. Welke social media ga jij inzetten?

Ik ga hieronder een overzicht geven van de populairste social media en de typerende eigenschappen van de gebruikers. De bedoeling is dan dat jij de juiste combinatie gaat maken aan de hand van jouw verdienmodel, branche en ideale klant.

Let’s go:

Facebook

De grootste groep gebruikers van dit medium is 18-29 jarigen, 88% van deze leeftijd maakt er gebruik van. Daartegenover staat dat ondertussen 62% van de 65+ jarigen vertegenwoordigd is. De verdeling man/vrouw is vrijwel gelijk namelijk 48% mannen op 52% vrouwen.

Belangrijk om te weten: per maand bezoeken wereldwijd 90 miljoen gebruikers Facebook via desktop en 180 miljoen via mobiel.

Zit je in de retail dan heb ik goed nieuws want 1/3de van online shoppers heeft het product via Facebook ontdekt. Voor kostbare/luxe producten of diensten kan je Facebook overslaan, want de overgrote meerderheid verdient minder dan 30.000 per jaar.

Uitermate geschikt voor retail, horeca, media, financiële dienstverlening en zorg.

Pinterest

De leeftijdsverdeling loopt hier iets evenrediger: 36% van de 18-29 jarigen en 34% van de 30-49 jarigen. Is je doelgroep 65+ dan kan je overwegen om niet op Pinterest actief te zijn dat is met 16% relatief weinig. Bestaat je doelgroep voornamelijk uit kinderen (of ouders van), wees dan vooral actief, want 60% van de gebruikers heeft 1 of meerdere kinderen.

De verdeling man/vrouw is in dit geval 40 op 60, maar de mannen zijn in opkomst!

Pinterest gebruikers spenderen op 1 medium na de meeste tijd namelijk gemiddeld 14 minuten per bezoek! Pinterest gebruikers bezoeken meerdere keren per dag. Belangrijk bij Pinterest is dat bezoekers via “Pins” direct uitkomen op de originele bron (zoals deel van een webpagina, of webshop) en dus meteen een product of dienst kunnen afnemen.

Uitermate geschikt voor retail, horeca, consumentengoederen, transport en zorg.

Instagram

De meerderheid (59%) die gebruik maakt van Instagram is 18-29 jaar. Voornamelijk tieners vinden dat een nieuw product op Instagram geïntroduceerd moet worden. Ook hier is de man/vrouw verdeling beduidend verschillend: 42% mannen op 58% vrouwen.

Meer dan de helft van Instagram gebruikers volgt daadwerkelijk merken. Hier kan je mooi gebruik van maken als het visuele bijvoorbeeld belangrijk is in of voor jouw business.

Veel kwalitatieve en visuele posts zijn belangrijk om de aandacht erbij te houden want gebruikers spenderen gemiddeld een kwartier per dag op Instagram.

Uitermate geschikt voor retail, horeca, mode, sport, transport en beauty.

Twitter

Ondanks de terugloop in gebruikers blijft Twitter een belangrijke speler. Je bereikt voornamelijk hoger opgeleiden en 58% van de gebruikers verdient meer dan 50.000 per jaar.

De man/vrouw verdeling hierin is respectievelijk 53% en 47%. Zij spenderen gemiddeld 2,7 minuten per dag. Dus kort en bondig zijn is een must hierin.

Bijna 80% van de gebruikers retweet een tweet vanuit het MKB. Driekwart van de gebruikers bezoekt een aantal keer per dag om helemaal op de hoogte te zijn.

Uitermate geschikt voor media, sport, financiële dienstverlening en zorg.

LinkedIN

Wil je voornamelijk jong professionals bereiken? Dat kan het best via LinkedIn: 36% van de 18-29 jarigen en 34% van de 30-49 jarigen vind je hier. De kostbare/luxe producten of diensten die je via Facebook niet kwijt kon, kan je hier inzetten: want 45% van de gebruikers verdient meer dan 75.000 per jaar.

Voor degenen die in de B2B sector zitten, MOETEN gebruik maken van LinkedIn want 80% van alle social leads komen hiervandaan. 

LinkedIn heeft als enige social medium dat de overgrote meerderheid (bijna 60%) een desktopbezoeker is.

Uitermate geschikt voor B2B en financiële dienstverlening.

YouTube

De op een na grootste zoekmachine heeft 1 miljard actieve gebruikers per maand en is zelfs de TV voorbij geschoten als het gaat om bereik van 18-49 jarigen. De meerderheid van deze bezoekers zijn met 55% mannen. En even voor de orde: per minuut worden zo een 2 miljoen videos bekeken!

Meer dan 50% van de gebruikers bezoekt YouTube via de smartphone en hier wordt steeds meer creatief gebruik van gemaakt door bijvoorbeeld verticale videos aan te bieden.

Kwaliteit in content is het belangrijkst op dit social medium want de gemiddelde gebruiker spendeert 40 minuten per dag.

Uitermate geschikt voor media, sport, consumentengoederen en transport.

En nu aan de slag!

Zo. Nu heb jij geleerd om je verdienmodel te bepalen, te beschrijven wie jij nodig hebt om omzet te genereren en welke social media jij het beste kunt inzetten.

Je hebt dus mooie handvaten om aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken! Wil je meer data, bekijk dan het rapport van Spredfast 

Vind je dit allemaal wel aardig, maar toch liever dat ik het werk uit handen neem, ook goed: laten we samen kijken waar ik jou kan ondersteunen.


Laat mij je terugbellen